Breaking news
  1. Εγχειρίστηκε η Μαρία Παπαβασιλείου
  2. Ήττα για τον Ηρακλή απέναντι στο Παναθλητικό
  3. Νίκη επί της Λάρισας με ευρύ σκορ 84 – 33
  4. Νίκη στη Ξάνθη επί της Ασπίδας με 30-77 ! Δηλώσεις Σοφίας Βασιλειάδου
  5. Ποδαρικό στο 2020 με μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί της Καλαμαριάς!!

Δεκαετία 1960

Ο Ηρακλής αποτέλεσε την πρώτη ομάδα που κατέκτησε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών κατά την περίοδο 1967-68. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο ομάδες της Αθήνας και δύο της Θεσσαλονίκης, με το «Γηραιό» να σηκώνει τελικά το τρόπαιο.

Δεκαετία 1970

Η δυναμική της ομάδας κατά τη δεκαετία του 1970 αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο σύλλογος κατέκτησε δύο ακόμη τρόπαια και συγκεκριμένα κατά τις περιόδους 1970-71 και 1971-72. Οι κορυφαίες αθλήτριες της δεκαετίας του 1970 ήταν οι Υβόννη Σακελλαροπούλου, Βούλα Αγαπίου, Βιβή Κουσαή, Παπαπαρασκευά, Διαμαντάκη, Σδούγκου, Δανδράκη, Συμεωνίδου, Σδρόλα, Ζωίδου και Νικολαΐδου.

Τη δεκαετία αυτή ο Ηρακλής πραγματοποίησε και τις δύο μοναδικές μέχρι σήμερα ευρωπαϊκές συμμετοχές του, σε διοργανώσεις του European Cup for Women’s Champion Clubs (προκάτοχο της σημερινής EuroLeague). Την περίοδο 1971-72 συμμετείχε μόνο στον Προκριματικό Γύρο, όπου και υπέστη δύο ήττες από την ισπανική CREF (34-59, 46-28 τα σκορ). Την επόμενη χρονιά, 1972-73, αγωνίστηκε απευθείας στην Α’ Φάση, χωρίς προκριματικούς, όπου και ηττήθηκε δύο φορές από την ιταλική Geas Basket (46-116, 124-35 τα σκορ) με συνέπεια να αποκλειστεί.

Δεκαετία 1980

Η δεκαετία του 1980 δεν αποδείχτηκε εξίσου επιτυχημένη, με το σύλλογο να μη διατηρεί σταθερή πορεία στην κορυφαία εθνική κατηγορία, αλλά να υποβιβάζεται και να ξανανεβαίνει ανά διαστήματα. Αξιοσημείωτα την περίοδο αυτή η ομάδα αποδείχτηκε πολύ δημοφιλής, κάτι που αποδεικνύει η μεγάλη προσέλευση κόσμου στους αγώνες της. Οι κορυφαίες αθλήτριες της δεκαετίας του 1980 ήταν οι Δέσποινα Φραγκιαδάκη, Κατερίνα Πεταχτή, Ελένη Σταμπουλή και Σταματία Μαρκοπούλου.

Δεκαετία 1990

Τη δεκαετία του 1990 το τμήμα στηρίχτηκε κυρίως σε νεανίδες. Διακεκριμένες αθλήτριες της δεκαετίας αυτής ήταν οι Πασχαλίνα Γκιουλέκα, Στεφανία Τότσκα, Ουρανία Πρασσά, Δήμητρα Μουστάκα και Νάσια Τόσκα.

Την αγωνιστική περίοδο 1994-95 ο Ηρακλής αναδείχθηκε Πρωταθλητής της Β’ Εθνικής Κατηγορίας, κερδίζοντας παράλληλα το δικαίωμα ανόδου στην Α’ Εθνική Κατηγορία.

Την επόμενη χρονιά, 1995-96, το Πρωτάθλημα Ελλάδος καθώς και το δικαίωμα συμμετοχής σε πανευρωπαϊκές διοργανώσεις διεκδίκησαν 14 ομάδες συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό ο Ηρακλής τερμάτισε στην 7η θέση, έχοντας συλλέξει 13 νίκες και 13 ήττες. Παράλληλα έλαβε μέρος και στην πρώτη διοργάνωση του γυναικείου Κυπέλλου Ελλάδος, δίνοντας δύο αγώνες. Στη «Φάση των 16» απέκλεισε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με σκορ 74-57, εντούτοις η πορεία του σταμάτησε στη «Φάση των 8» όπου και ηττήθηκε με σκορ 58-62 εντός έδρας από την ομάδα της Κομοτηνής.

Την περίοδο 1996-97 η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε παρόμοια απόδοση με την προηγούμενη, σημειώνοντας 12 νίκες και 14 ήττες. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη βρέθηκε στην 7η θέση, εξασφαλίζοντας χωρίς προβλήματα την παραμονή της στο ίδιο επίπεδο. Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος, απέκλεισε στη Β’ Φάση διαδοχικά τη Γλυφάδα με σκορ 87-49 εντός έδρας και τη Μ.Ε.Ν. Τούμπας με σκορ 58-60 εκτός έδρας. Αυτή τη φορά αποκλείστηκε στη «Φάση των 8», έχοντας γνωρίσει την ήττα με σκορ 72-62 από τον Ολυμπιακό Βόλου.

Τη χρονιά 1997-98 έλαβαν χώρα σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, με την Α’ Εθνική να παραδίδει τη σκυτάλη στην Α1 Εθνική (τότε δημιουργήθηκε και η Α2 Εθνική που για λίγο συνυπήρχε με τη Β’ Εθνική). Στην κορυφαία κατηγορία αγωνίστηκαν 12 σύλλογοι, με τον Ηρακλή να συλλέγει 10 νίκες και 12 ήττες απέναντι στους αντιπάλους του.Στην τελική βαθμολογία βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην 7η θέση. Στο θεσμό του Κυπέλλου επικράτησε στη «Φάση των 16» επί της Μ.Ε.Ν. Τούμπας με σκορ 56-51. Αποκλείστηκε στη «Φάση των 8» όπου και έχασε με σκορ 63-56 από την Κομοτηνή.

Την αγωνιστική περίοδο 1998-99, η ομάδα παρουσίασε λιγότερο ανταγωνιστικό πρόσωπο, πέφτωντας στη 10η θέση της τελικής κατάταξης. Αναλυτικότερα είχε απολογισμό 6 νίκες και 16 ήττες, βρέθηκε, ωστόσο, εκτός της ζώνης του υποβιβασμού. Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο, ο Ηρακλής ξεπέρασε επίσης επιτυχώς τη «Φάση των 16» νικώντας τον Ολυμπιακό Βόλου εντός έδρας με σκορ 74-50. Ακολούθως γνώρισε την ήττα στη «Φάση των 8» από το Θρίαμβο Αθηνών με σκορ 85-68.

Την επόμενη χρονιά, 1999-00, ο Ηρακλής επέστρεψε στα γήπεδα της Α1 Εθνικής, η οποία διοργανώθηκε με τη συμμετοχή 11 ομάδων μετά την αποχώρηση της Α.Ε.Κ. Τριπόλεως.Η συγκομιδή του ήταν 8 νίκες και 12 ήττες, ενώ ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα.Η πορεία του στο Κύπελλο αυτή τη φορά ήταν συντομότερη, αφού αποκλείστηκε στην πρεμιέρα της Α’ Φάσης εντός έδρας από την Ακαδημία Ηλιούπολης με σκορ 76-79.

Δεκαετία 2000

Η αλλαγή της χιλιετίας βρήκε την ομάδα σε στάδιο αγωνιστικής παρακμής. Στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής για την περίοδο 2000-01 ο Ηρακλής συγκέντρωσε 5 νίκες και 17 ήττες.Σαν αποτέλεσμα, τερμάτισε στη 12η και τελευταία θέση της βαθμολογικής κατάταξης, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό.Στο διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος ο σύλλογος αγωνίστηκε απευθείας στη Β’ Φάση, όπου και ηττήθηκε από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στην 1η Αγωνιστική με σκορ 85-61.

Την αγωνιστική περίοδο 2001-02 ο Ηρακλής αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής, ενώ επέστρεψε στο δεύτερο τη τάξει Πρωτάθλημα μετά από έξι συνεχείς περιόδους στην κορυφαία κατηγορία. Τη χρονιά αυτή οι ομάδες της Α2 Εθνικής ήταν 12 στο σύνολο, προέρχονταν από ολόκληρη την Ελλάδα και αγωνίστηκαν σε κοινό Όμιλο.Στο πλαίσιο αυτό, και με κορυφαία σε απόδοση την αθλήτρια Ζωή Κεχαγιά,ο Ηρακλής κατέκτησε το πρώτο του Πρωτάθλημα στην Κατηγορία αυτή.Ο απολογισμός της χρονιάς ήταν 18 νίκες και 4 ήττες.Στο θεσμό του Κυπέλλου η ομάδα της Θεσσαλονίκης νίκησε στην 1η Αγωνιστική της Α’ Φάσης τις Εσπερίδες Καλλιθέας με σκορ 54-48 και, στη συνέχεια, αποκλείστηκε από το Θερμαϊκό Θέρμης χάνοντας οριακά εκτός έδρας με σκορ 68-66.

Την αγωνιστική περίοδο 2002-03 ο Ηρακλής αγωνίστηκε στην Α1 Εθνική υπό δυσμενέστατες οικονομικές συνθήκες και χωρίς να διαθέτει ξένες αθλήτριες.Καθήκοντα πρώτου προπονητή είχε αναλάβει ο Αντώνης Θεοχαρόπουλος.Ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στη 12η και τελευταία θέση της βαθμολογικής κατάταξης, έχοντας πετύχει μόλις μία νίκη σε 22 αγώνες. Παραγωγικότερες σκόρερ την περίοδο αυτή για την ομάδα αναδείχθηκαν οι Νάσια Τόσκα (260 πόντοι σε 19 παιχνίδια, 13,68 κατά μ.ό.) και Μαρία Ζυκιρίδου (210 πόντοι σε 19 παιχνίδια, 11,05 κατά μ.ό.). Το μεγαλύτερο μέσο όρο είχε η Βουλγάρα Σβέτλα Ζέτσεβα (74 πόντοι σε 5 παιχνίδια, 14,80 κατά μ.ό.).Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος, η ομάδα συμμετείχε σε δύο αγώνες για τη Β’ Φάση. Στον πρώτο επικράτησε εντός έδρας του Άρη Θήβας με σκορ 59-51, ενώ στο δεύτερο ηττήθηκε εκτός έδρας με σκορ 89-44 από την Ακαδημία Ηλιούπολης.

Την επόμενη τριετία ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης διαγωνίστηκε στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής, κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο. Το καλοκαίρι του 2003 το τμήμα βρέθηκε στα πρόθυρα διάλυσης, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων, ωστόσο ανέλαβε νέα διοίκηση με την προοπτική της ανασυγκρότησης του τμήματος και της εξάλειψης των χρεών.Στην προσπάθεια αυτή συμμετείχαν ο τότε γενικός γραμματέας του Ερασιτέχνη Ηρακλή, Αθανάσιος Σιάγας, και ο Πάνος Παναγόπουλος ως υπεύθυνος του τμήματος. Παράλληλα παρέμεινε στην ομάδα ο βασικός κορμός των καλαθοσφαιριστριών και με την προσθήκη ορισμένων ταλαντούχων αθλητριών μπήκαν οι βάσεις για την δημιουργία ενός δυνατού συνόλου που έθεσε ως στόχο την επιστροφή στην Α1 Εθνική.

Την αγωνιστική περίοδο 2003-04 ο «Γηραιός» εντάχθηκε στον Όμιλο Βορρά τον οποίο συνέθεσαν 12 ομάδες. Στη διάρκεια της χρονιάς συγκέντρωσε 12 νίκες και 10 ήττες, ισοβαθμώντας με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη κατέλαβε την 6η θέση, εξασφαλίζοντας με άνεση την παραμονή του στην Κατηγορία.Στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος ηττήθηκε στην 1η Αγωνιστική της Α’ Φάσης από τον Πρωτέα Ελευθερίου Κορδελιού με σκορ 64-63 και αποκλείστηκε από τη συνέχεια. Προπονητής της ομάδας την περίοδο αυτή ήταν ο Θανάσης Κυρκούσης.

Την επόμενη χρονιά, 2004-05, ο Όμιλος Βορρά οργανώθηκε με τον ίδιο τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό ο Ηρακλής είχε συγκομιδή από 15 νίκες και 5 ήττες, τερματίζοντας με ένα βαθμό λιγότερο από την πρωτοπόρο Κομοτηνή.Εντούτοις, δεν κατάφερε να ανέλθει στην Α1 Εθνική καθώς ισοβάθμισε με τη Νέα Τρίγλια και βάσει των μεταξύ τους αποτελεσμάτων έπεσε στην 3η θέση της τελικής κατάταξης.Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο Ελλάδος, η ομάδα διαγωνίστηκε και στις 4 αγωνιστικές της Α’ Φάσης προτού διακοπεί η πορεία της. Συγκεκριμένα αντιμετώπισε επιτυχώς τους: Μακεδονικό Νεάπολης (εκτός έδρας νίκη με σκορ 50-53), Απόλλωνα Καλαμαριάς (εντός έδρας νίκη με σκορ 64-51) και Κομοτηνή (εκτός έδρας νίκη με σκορ 58-60).Τελικά ηττήθηκε με σκορ 67-65 από το συμπολίτη της Ήφαιστο. Από τον Ιανουάριο του 2005 την καθοδήγηση της ομάδας από τον πάγκο ανέλαβε ο Θοδωρής Πολυμένης,

Ο στόχος της επιστροφής στο κορυφαίο ελληνικό πρωτάθλημα έγινε πραγματικότητα μετά το πέρας της χρονιάς 2005-06.Έχοντας εξαιρετικές επιδόσεις, η ομάδα κατέκτησε την κορυφή της τελικής βαθμολογίας με μόλις 1 ήττα σε 26 αγώνες. Αξιοσημείωτα ο Όμιλος περιελάμβανε τη χρονιά αυτή δύο επιπλέον ομάδες, φτάνοντας τις 14 στο σύνολο.Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος ο Ηρακλής απέκλεισε στην Α’ Φάση εκτός έδρας τον Πιερικό με σκορ 47-70, ωστόσο γνώρισε με τη σειρά του την ήττα από τον Άτταλο με σκορ 71-60.

Την αγωνιστική περίοδο 2006-07 το Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής είχε ανεβασμένο δείκτη δυσκολίας, καθώς συμμετείχαν σε αυτό 14 ομάδες. Ο Ηρακλής έκλεισε τη χρονιά με 9 νίκες και 17 ήττες, εξασφαλίζοντας την παραμονή του μόλις την τελευταία αγωνιστική, νικώντας εκτός έδρας τον Παναθηναϊκό.Παρατηρήθηκε μάλιστα τριπλή ισοβαθμία μεταξύ του Μεγάλου Αλεξάνδρου Θεσσαλονίκης, του Σπόρτιγκ Αθηνών και του Ηρακλή, με τον τελευταίο να καταλαμβάνει τελικά την 11η θέση της βαθμολογικής κατάταξης.Προπονητής της ομάδας μέχρι τον Ιανουάριο ήταν ο Θοδωρής Πολυμένης και στο υπόλοιπο της χρονιάς ο Γιάννης Τσιμπής.Κορυφαίες σκόρερ της ομάδας τη χρονιά αυτή ήταν η Τάνια Χαλιβέρα (294 πόντοι σε 24 αγώνες, 12,25 κατά μ.ό.), η Αμερικανίδα Τάσα Ουάσινγκτον (258 πόντοι σε 25 αγώνες, 10,32 κατά μ.ό.) και η Σταυρούλα Σπανίδου (261 πόντοι σε 26 αγώνες, 10,04 κατά μ.ό.).Την ίδια χρονιά ο Ηρακλής αγωνίστηκε απευθείας στη Β’ Φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, όπου και ηττήθηκε από τον Άρη Θήβας με σκορ 69-63.

Η περίοδος 2007-08 ξεκίνησε για την ομάδα με τις υποχρεώσεις της στο Κύπελλο Ελλάδος, στο οποίο και εντάχθηκε ξανά απευθείας στη Β’ Φάση. Η πορεία της διακόπηκε άμεσα, καθώς ηττήθηκε εκτός έδρας με σκορ 62-49 από το Παλαιό Φάληρο. Στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής η ομάδα εμφανίζεται αποδυναμωμένη μετά την αποχώρηση βασικών στελεχών, ενώ τραυματίζονται σοβαρά και οι δύο ξένες της αθλήτριες.Σαν αποτέλεσμα είχε συγκομιδή από μόλις 3 νίκες σε 26 αγώνες κι έτσι επήλθε η κατάληψη της 13ης και προτελευταίας θέσης της τελικής κατάταξης (ισοβάθμισε μάλιστα με τον τελευταίο Αίαντα Ευόσμου). Αναπόφευκτα ο σύλλογος υποβιβάστηκε στην Α2 Εθνική. Προπονητές της ομάδας την περίοδο αυτή ήταν οι Γιάννης Τσιμπής (μέχρι το Δεκέμβρη) Απόστολος Δεμερτζής (μέχρι το Φεβρουάριο) και Θανάσης Κυρκούσης (μέχρι το τέλος της χρονιάς). Παραγωγικότερες σκόρερ (σε μέσο όρο πόντων) για την ομάδα τη χρονιά αυτή ήταν οι Αμερικανίδες Τζέιμι Χαγκίγια (232 πόντοι σε 14 αγώνες, 16,57 κατά μ.ό.) και Ολυμπία Σκοτ (127 πόντοι σε 9 αγώνες, 14,11 κατά μ.ό.). Παραγωγικότερη παίκτρια σε πλήθος πόντων ήταν η Εύα Κατωπόδη (287 πόντοι σε 26 αγώνες, 11,04 κατά μ.ό.).

Την αγωνιστική περίοδο 2008-09, με πρώτο προπονητή το Στάθη Αμυγδαλά, ο Ηρακλής πραγματοποίησε μια πολύ κακή πορεία στο επίπεδο της Α2 Εθνικής, κινδυνεύοντας να πέσει στο τοπικό πρωτάθλημα της Ε.ΚΑ.Σ. Θεσσαλονίκης μετά από πάρα πολλά χρόνια. Ειδικότερα σε Όμιλο 14 συλλόγων, ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στη 12η θέση με μόλις 4 νίκες σε 26 αγώνες.Τυπικά υποβιβάστηκε, ωστόσο τον συγκράτησε στην Α2 Εθνική η συγχώνευσή του με την ομάδα της Siemens που μόλις είχε υποβιβαστεί από την Α1 Εθνική Κατηγορία. Την ίδια χρονιά ο Ηρακλής αγωνίστηκε και σε έναν αγώνα για το Κύπελλο Ελλάδος, στο οποίο και γνώρισε την ήττα από τους Τιτάνες Δράμας με σκορ 64-47.

Την επόμενη χρονιά, 2009-10, με νέα προπονήτρια τη Ζωή Γιαννουζάκου, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας ξεκίνησαν από το Κύπελλο. Ο Ηρακλής επικράτησε στην Α’ Φάση εκτός έδρας του Φιλίππου Βέροιας με σκορ 33-60,εντούτοις αποκλείστηκε στη Β’ Φάση χάνοντας εκτός έδρας με σκορ 80-43 από τον Κτησιφόντα Παιανίας.Στον Όμιλο Βορρά της Α2 Εθνικής ο σύλλογος πήγε αρκετά καλύτερα από την προηγούμενη περίοδο, συγκεντρώνοντας 11 νίκες και 15 ήττες.Παρατηρήθηκε δε τριπλή ισοβαθμία μεταξύ Αίαντα Ευόσμου, Ηρακλή και Κομοτηνής, που κατετάγησαν τελικά με αυτή τη σειρά.Η 9η θέση σε σύνολο 14 ομάδων δεν ήταν απαραιτήτως κακή απόδοση, ωστόσο ο Ηρακλής βρέθηκε εντός της ζώνης του υποβιβασμού καθώς οι ομάδες της κατηγορίας μειώθηκαν την επόμενη χρονιά από την Ομοσπονδία.Έτσι ο «Γηραιός» βρέθηκε στο τοπικό πρωτάθλημα σε μια μελανή σελίδα της πρόσφατης ιστορίας του.

Δεκαετία 2010

Τον Ιούνιο του 2010 η προπονήτρια του Ηρακλή, Ζωή Γιαννουζάκου, παραχώρησε τη θέση της στο Νίκο Μεντηλίδη. Στις αρχές Δεκεμβρίου ο τελευταίος αποχώρησε για προσωπικούς λόγους από την ομάδα, με το Γιώργο Κιτσολέρη να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.Την αγωνιστική περίοδο 2010-11 ο Ηρακλής συμμετείχε για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια στο Πρωτάθλημα και το Κύπελλο της Α’ Κατηγορίας Γυναικών που διοργανώνει Ε.ΚΑ.Σ. Θεσσαλονικης. Ο σύλλογος ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του κατακτώντας την 3η θέση στην τελική βαθμολογία, σε σύνολο 13 ομάδων.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, 2011-12, ο σύλλογος κατάφερε να πετύχει στο στόχο της επιστροφής του στις Εθνικές Κατηγορίες κατακτώντας το νταμπλ στις διοργανώσεις της Ε.ΚΑ.Σ. Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα στο Πρωτάθλημα Γυναικών, στο οποίο και δήλωσαν συμμετοχή 14 ομάδες, ο Ηρακλής κατέκτησε την κορυφή του τελικού βαθμολογικού πίνακα. Το πέτυχε νικώντας εκτός έδρας στην τελευταία κρίσιμη αγωνιστική τον έτερο διεκδικητή του τίτλου, Θερμαϊκό Θέρμης, με σκορ 51-48. Το τελικό σκορ διαμορφώθηκε με βολές της Γωγώς Κανταρά 11 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη.Η ίδια αθλήτρια αναδείχθηκε και παραγωγικότερη σκόρερ του Πρωταθλήματος με 536 πόντους, κάτι που αποτελεί ρεκόρ για την κατηγορία. Την ίδια χρονιά, ο Ηρακλής αναδείχθηκε και Κυπελλούχος της Ένωσης, νικώντας την ομάδα της Σταυρούπολης στο Μεγάλο Τελικό με σκορ 53-43. Προπονητές την επιτυχημένη αυτή περίοδο ήταν οι Γιώργος Κιτσολέρης (μέχρι τέλη Νοεμβρίου), Λευτέρης Κουργιαννίδης (μέχρι τέλη Φεβρουαρίου) και Σίμος Συρόπουλος (μέχρι το τέλος της χρονιάς), έφορος η Λίνα Τραμουντάνη και γενικός αρχηγός ο Τάκης Τουμανίδης.

Η χρονιά 2012-13 υπήρξε ιδιόρρυθμη οργανωτικά για την Α2 Εθνική, εφόσον την επόμενη θα μειώνονταν οι ομάδες που θα συμμετείχαν στην Α1 Εθνική. Ο Όμιλος Βορρά χωρίστηκε αρχικά σε δύο υποομίλους, με τον Ηρακλή να αγωνίζεται στο δεύτερο από αυτούς. Στο τέλος της Α’ Φάσης βρέθηκε στην 3η θέση της βαθμολογίας, περνώντας επιτυχώς στην επόμενη φάση όπου πέρασαν σε κοινό όμιλο οι τρεις πρώτοι κάθε υποομίλου. Μετά την ολοκλήρωση της Β’ Φάσης, ο Ηρακλής τερμάτισε 3ος στην κατάταξη των ομάδων ολόκληρου του Βορρά.Ακολούθως συμμετείχε σε αγώνα μπαράζ στο Βόλο, όπου επικράτησε της ομολόγου του στο Νότο  με 55-46, παίρνοντας προτεραιότητα σε περίπτωση που προέκυπταν αναπάντεχα κενές θέσεις στην κορυφαία κατηγορία. Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος ο Ηρακλής επέδειξε αντοχή, νικώντας εντός έδρας στις δύο πρώτες αγωνιστικές διαδοχικά τον Α.Ο. Σερρών (65-38)  και την Ολυμπιάδα Λάρισας (49-42). Εν τέλει, γνώρισε τον αποκλεισμό κατά την 3η Αγωνιστική της Α’ Φάσης εκτός έδρας από τον Πρωτέα Βούλας με σκορ 67-44. Την αγωνιστική αυτή περίοδο καθήκοντα πρώτου προπονητή διατήρησαν οι Βασίλης Μασλαρινός (μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2012) και Μιχάλης Κασικτσόγλου (μέχρι το Μάιο του 2013).

Οι υποχρεώσεις του Ηρακλή για την επόμενη χρονιά, 2013-14, ξεκίνησαν από το Κύπελλο Ελλάδος, στην πρεμιέρα του οποίου ξεπέρασε επιτυχώς το εμπόδιο του Π.Α.Σ. Γιάννινα με σκορ 67-54. Εντούτοις στην επόμενη αγωνιστική της Α’ Φάσης, γνώρισε την εντός έδρας ήττα με σκορ 53-63 από την ομάδα της Πυλαίας και αποκλείστηκε. Σε ό,τι αφορά το Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής, επανήλθε σε αυτό η ομαλή του διοργανωτική μορφή, με 12 ομάδες να συνθέτουν τον Όμιλο Βορρά.Στο πλαίσιο αυτό ο Ηρακλής συγκέντρωσε 13 νίκες και 8 ήττες, ενώ είχε κι ένα μηδενισμό. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη βρέθηκε στην 7η θέση, εξασφαλίζοντας την παραμονή του στην Κατηγορία. Την ομάδα τη χρονιά αυτή ανέλαβαν διαδοχικά τρεις προπονητές, ο Γιάννης Κούκος (προετοιμασία και πρώτα παιχνίδια), η Τάνια Σταϊκοπούλου (μέχρι μέσα Νοεμβρίου)  και ο Σάκης Κυρκούσης (ολοκλήρωσε τη χρονιά).

Εξωαγωνιστικά ο Ερασιτέχνης Ηρακλής Θεσσαλονίκης αντιμετώπισε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα την περίοδο αυτή, παραμένοντας ουσιαστικά χωρίς διοίκηση. Στα τέλη φθινοπώρου το Υπουργείο Οικονομικών αιτήθηκε τη διάλυση του συλλόγου, με την κατηγορία ότι λειτούργησε σε βάρος του καταστατικού του, ως κερδοσκοπικός οργανισμός. Το αίτημα υπογράφηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.Την επόμενη άνοιξη, η Επιτροπή που συστάθηκε για τη διάσωση του Γ.Σ. Ηρακλή, με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Γεώργιο Τσαμασλή, περιφερειακούς συμβούλους από όλες τις παρατάξεις (πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης») και νομικούς συμβούλους, πρότεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την επαναλειτουργία του Α.Φ.Μ. του συλλόγου και την απαλλαγή της προσωρινής διοικήσεώς του από κάθε ευθύνη (ποινική, αστική, φορολογική, κτλ.) για ωφειλές του παρελθόντος ώστε να μπορέσει ο σύλλογος να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του.

Τον επόμενο Σεπτέμβρη ο Ηρακλής παραχώρησε ένα εκτός έδρας παιχνίδι στα πλαίσια του Κυπέλλου Ελλάδος, όπου και ηττήθηκε με σκορ 60-41 από τον Α.Ο. Σερρών. Τον Οκτώβρη ξεκίνησαν οι υποχρεώσεις της ομάδας στο Πρωτάθλημα της περιόδου 2014-15, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να ανταγωνίζεται 11 συλλόγους για τον τίτλο του Πρωταθλητή Βορρά της Α2 Εθνικής. Στην τελική βαθμολογική κατάταξη τερμάτισε στην 7η θέση, με απολογισμό 9 νίκες και 13 ήττες. Παρατηρήθηκε μάλιστα ισοβαθμία με την Πυλαία, η οποία, όμως, τοποθετήθηκε χαμηλότερα βάσει των μεταξύ τους αποτελεσμάτων. Στο ξεκίνημα της χρονιάς στη θέση του προπονητή εξακολουθούσε να βρίσκεται ο Θανάσης Κυρκούσης, ωστόσο στα τέλη Νοεμβρίου ο τελευταίος υπέβαλλε την παραίτηση του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.Καθήκοντα πρώτου προπονητή ανέλαβε για λίγες εβδομάδες ο πρώην βοηθός του, Κυριάκος Μπαχταλιάς, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου προσελήφθη ο Ζαχαρίας Κουρβούλης. Από τις αρχές Μαρτίου μέχρι το τέλος της περιόδου την τεχνική ηγεσία του συλλόγου είχε ο Γιώργος Ατακτίδης.

Το Μάιο του 2015 επέστρεψε στη θέση του πρώτου προπονητή της ομάδας ο Θοδωρής Πολυμένης, ο οποίος, ωστόσο, λίγο μετά την έναρξη της επόμενης περιόδου αντικαταστάθηκε από την Ελένη Καφαντάρη. Το Σεπτέμβριο του 2015 ο Ηρακλής αγωνίστηκε σε δύο αγώνες της Α’ Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος προτού αποκλειστεί. Ειδικότερα, στον πρώτο νίκησε εντός έδρας την Αναγέννηση Νέου Ρυσίου με σκορ 66-52, για να ηττηθεί στον επόμενο εκτός έδρας με σκορ 60-51 από τον Άρη Θεσσαλονίκης.Στη διοργάνωση του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής για την περίοδο 2015-16 τα πράγματα για τον Ηρακλή εξελίχθηκαν χονδρικά όπως και την προηγούμενη, καθώς είχε και πάλι απολογισμό 9 νίκες και 13 ήττες, ενώ τοποθετήθηκε ξανά στην 7η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα.